Archív |

admin.

STÁVKA V DOPRAVĚ.

3.3.2010

Stávka dopraváků: nejistota byla do poslední chvíle.

Opava - Zda nakonec ve čtvrtek ráno proběhne stávka pracovníků v dopravě, nebylo do poslední chvíle jisté. Na konečné rozhodnutí odborového svazu čekali jak samotní odboráři, tak i jejich zaměstnavatelé. S napětím se zprávy z jednání v Praze očekávaly také v Opavě. Především v Městském dopravním podniku Opava. Řidiči autobusů a trolejbusů prostřednictvím svého předsedy odborů Miroslava Vaňka už dříve deklarovali, že se ke stávce, bude-li vyhlášena, aktivně přidají. I proto se během noci na středu sešel výbor odborářů se zástupci vedení podniku a dojednali některé podmínky. Třeba to, kde budou po její dobu ti, kteří do ulic nevyjedou. „Lidé by normálně nastoupili do práce, ale odmítli by vyjet. Po dobu stávky by zůstali na určených místech,“ řekl mimo jiné ke stávce Miroslav Vaněk. On sám také netrpělivě čekal, jak dopadnou jednání v Praze. Nakonec dostal první zprávu o zrušení stávky překvapivě z televize. „Okamžitě jsem volal na odborový svaz a tam mi řekli, že zatím to není podepsané, a tedy stále není nic jisté. Za půl hodiny poté už ale dorazilo oficiální prohlášení a bylo jasné, že stávka nebude,“ popsal středeční odpoledne Miroslav Vaněk. Naopak z úplně jiného úhlu než odboráři celou záležitost sledovalo vedení Městského dopravního podniku Opava. Ředitel společnosti Hynek Woitek se nijak netajil přesvědčením, že stávku vidí jako krajně nevhodné řešení, které ve svém důsledku poškodí hlavně dopravní podniky, a tak vlastně i jejich zaměstnance. „Pokud by stávka byla, koho by vlastně poškodila a komu pomohla?“ ptal se ředitel Woitek a pokračoval: „Jsem zásadně proti takovému postupu odborů. Nikdo nic nevěděl, nikdo nebyl schopen říci jednoznačné stanovisko. Jak jsme měli udělat nějaké opatření, když ani sami odboráři ještě nevěděli, co bude?“ Přesto byl podnik rozhodnut udělat vše pro to, aby ve čtvrtek ráno autobusy vyjely a lidé to pocítili co nejméně. Nakonec se tedy vše podařilo a předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek stávku zrušil.

admin.

Archív

Tato místnost v Malých Hošticích, slouží nejen k hygienickým potřebám, ale i k bezpečnostní přestávce a odpočinku řidičů na lince 219. smile V případě zájmu o řešení tohoto problému, se zde můžeme sejít a za zavřenými dveřmi se dohodnout na důstojnějších prostorech. Židle popř. kýble k sezení si každý zajistí sám.smile

z